Böcker

Jag har skrivit tio deckare i tre olika serier, Emma Lundgren-serien, Helena Waller-serien och Nina Storm-serien.

Nina Storm-serien (Piratförlaget)
Serien består hittills av Klänning för korta kvinnor som utkom i januari 2022 med kommunikationschefen Nina Storm som huvudkaraktär.

Helena Waller-serien (Piratförlaget)
Serien består hittills av fem böcker med forskaren och talskrivaren Helena Waller som huvudkaraktär.

Emma-Lundgren-serien (Alfabeta bokförlag)
Serien består hittillls av fyra böcker med rektor Emma Lundgren som huvudkaraktär.

Tillsammans med Harriet Wallberg har jag även skrivit boken När lögnen blir sanning som handlar om händelserna efter Macchiariniaffären (Natur & Kultur). 

Klänning för korta kvinnor

När Nina Storm beger sig till det lilla samhället Mjöbäck i Västergötland för att ta hand om prästgården som hon fått ärva av sin moster gör hon ett överraskande fynd. I en av prästgårdens garderober hittar hon en kartong fylld med sedelbuntar.

Det rör sig om fler miljoner. Innan Nina vet vad hon ska ta sig till kommer kartongen på avvägar. Hon inleder en desperat jakt på den försvunna förmögenheten och tvingas samtidigt hantera en kris på myndigheten där hon är kommunikationschef.

Klännng för korta kvinnor är en underhållande spänningsroman om moraliska dilemman, oförlösta drömmar och kontrasterna mellan storstad och landsbygd. Det är den första delen i en serie om kommunikationschefen Nina Storm och hennes inte helt sympatiska chef, generaldirektören Diana Wikman.

 
 

En giftig skandal

Härmed tillkännages att ett mord kommer att äga rum i Götasalen fredagen den 1 juni klockan 20.00.
Det är många som sätter frukostkaffet i halsen när annonsen dyker upp i lokaltidningen samma morgon som deckarfestivalen om Agatha Christie ska invigas vid Västgöta universitet.

Är det ett skämt eller kanske en annorlunda hyllning till den stora författaren? När en av gästerna faller död ner under kvällens middag blir alla varse att det är blodigt allvar.

En giftig skandal är en spännande och fängslande deckare där Helena Waller och Emma Lundgren hamnar mitt i ett morddrama.

En alldeles ljuvlig hommage till Agatha Christie.

Fler recensioner

 

Den fjärde pakten

En student faller ner från universitetets klocktorn. Ingen kan säga om det rör sig om en olycka, ett självmord eller rent av mord.

Händelsen hamnar snart i skuggan av en stor donation som ska bekosta ett unikt center för forskning och göra Västgöta universitet känt i hela världen.

Rektor Emma Lundgren, som återvänt efter mammaledigheten, känner sig mer och mer motarbetad av sina kolleger. Tillsammans med Helena Waller försöker hon ta reda på vad som sker och vem som ligger bakom kuppen för att få henne avsatt. Och när chefsgruppen besöker den rika donatorn på Franska Rivieran inträffar ett mordförsök som får dem att inse att starka krafter verkar i det fördolda.

Den fjärde pakten är den fjärde fristående delen i serien med litteraturforskaren Helena Waller i huvudrollen. I den här pusseldeckaren återkommer även rektor Emma Lundgren som läsarna mött i Kristina Appelqvists tidigare böcker.

Ruskig skildring av maktstrider och intriger i en universitetsledning, men stundtals obehagligt trovärdigt. Lite långsam i början, men sen blir det spännande.”

Fler recensioner

 

Smultron, bröllop och döden

Två entusiastiska studenter vid Västgöta universitet tar initiativet till en amatörteatergrupp och annonserar efter skådespelare för att sätta upp Romeo och Julia.

I samma veva hittas Roy Pedersen, en av Europas främsta experter på Shakespeare, brutalt dödad. Han har varit spårlöst försvunnen i åtta månader och först nu kan polisen börja söka efter hans mördare.
När litteraturforskaren Helena Waller förstår att Pedersen var ett okänt originalmanuskript av just Romeo och Julia på spåren ger han sig iväg till Verona för att försöka hitta det på egen hand.
Morddramat tycks ha märkliga likheter med den gamla kärlekssagan, fylld av både passion och ond bråd död.

Smultron, bröllop och döden är den tredje delen i en serie med litteraturforskaren och talskrivaren Helena Waller i huvudrollen.

Agatha Christie ler säkert i sin himmel, här har hon fått en värdig efterträdare på pusseldeckartronen ... Välformulerat, genomarbetat och väldigt behaglig läsning

Fler recensioner

 

Flickan framför muren

En omstridd tysk professor ska utses till hedersdoktor vid Västgöta universitet. Beslutet utlöser en storm av reaktioner bland medier och personal.

Då promotionshögtiden närmar sig ökar dramatiken eftersom universitetets rektor hotas till livet. Trots massiv polisbevakning slutar ceremonin i en oväntad mardröm.

När litteraturforskaren Helena Waller upptäcker att en nära kollega burit på en mörk hemlighet ger hon sig in i jakten på en samvetslös mördare. Sökandet i det förflutna för henna ända till Berlin och tiden före murens fall.
Flickan framför muren är den andra delen i en serie med litteraturforskaren och talskrivaren Helena Waller i huvudrollen.

Det skulle inte förvåna om Kristina Appelqvists sjätte deckare Flickan framför muren blev en stor läsarfavorit. Det är nämligen en alldeles utmärkt bok; välskriven, med både flyt och spänning, och svår att lägga ifrån sig. Helt klart är det den bästa i serien från Västgöta universitet … En bok av en författare som närmar sig den absoluta deckartoppen.

Fler recensioner

 

Minns mig som en ängel

-Vill du veta vem som får årets Nobelpris i litteratur? Helena Waller tror inte sina öron när stiftelsens ordförande avslöjar hemligheten…

På vackra Bjertorps slott möts ett sällskap för att utse den författare som ska tilldelas ett prestigefullt pris. Men inget blir som de tänkt sig. Morgonen därpå hittas en av medlemmarna död under märkliga omständigheter. Plötsligt byts den trevliga samvaron i en mardömslik jakt på en oberäknelig mördare som tycks vara ute efter fler offer.
Litteraturforskaren Helena Waller dras allt längre in i ett kusligt morddrama som tycks ha egendomliga beröringspunkter med Svenska Akademin, en gammal kärlekshistoria, en okänd opera och den danska författarinnan Karen Blixen.

Minns mig som en ängel är första delen i en serie om litteraturforskaren och talskrivaren Helena Waller.

Elegant, lättsamt, till och med mordmetoden är originell.

Fler recensioner

 

De blå damerna

En natt blir den berömda målningen Det gula huset av Vincent van Gogh stulen från Konsthallen i Skövde. Men när polisen kommer till platsen gör de en oväntad upptäckt. I hissen hittar de den nya, radikala chefredaktören på lokaltidningen mördad.

Finns det ett samband mellan konstölden och mordet? Och vad är det för ett hemligt sällskap som den kvinnliga chefredaktören tillhörde? Den här gången tvingas kriminalkommissarie Filip Alexandersson ta hjälp av Rikskriminalen för att lösa den uppmärksammade konststölden som givit eko över hela världen.

För en gångs skull tror Västgöta universitets unga rektor, Emma Lundgren, att hon ska stå helt utanför utredningen. Men så småningom inser hon att mordet och konststölden har kopplingar till både universitetet och henne själv. Inte bara polisen jagar efter svaren. Även Sebastian Gren, reporter på lokaltidningen, blir alltmer övertygad om att hans chef var något riktigt intressant på spåren.

De blå damerna är den fjärde och fristående delen i Kristina Appelqvists spännande pusseldeckare med Västgöta universitet och småstadslivet i Skövde som fond.

En pusseldeckare av rang.

Fler recensioner

 

Liv i överflöd

En möhippa tar en oväntad vändning då en chef vid Västgöta universitet plötsligt hittas död. Den mördade är en av huvudkandidaterna till jobbet som ny universitetsdirektör, men också ensam arvinge till 30 miljoner efter sin excentriske farbror.

Återigen står Västgöta universitet och dess unga rektor Emma Lundgren i händelsernas centrum. Men den här gången blir kriminalkommissarie Filip Alexandersson ålagd att hålla sig från utredningen. Han får istället uppdraget att skaka liv i ett så kallat cold case i jakten på en poet som varit spårlöst försvunnen i trettiofem år.
Så småningom börjar det gå upp för Filip att de båda fallen kanske hänger ihop. Och när nya mord begås kan han inte längre hålla sig utanför den spektakulära mordutredningen på universitetet.

Liv i överflöd är den tredje och fristående delen i Kristina Appelqvists spännande pusseldeckare med Västgöta universitet och småstadslivet som fond.

För er som är favoriserar gamla engelska deckare och för er som sätter stort värde på Maria Langs böcker är Kristina Appelqvist svaret på er längtan … Appelqvist har hittat en lucka i den breda svenska deckarutgivningen.

Fler recensioner

 

Den som törstar

Emma Lundgren, ung rektor vid Västgöta universitet, befinner sig på semester i Rom när hon nås av beskedet att hennes kollega, professorn i religionshistoria Vidar Malmberg, hastigt dött i en hjärtinfarkt. Inget tyder på att hans död skulle vara något annat än en naturlig följd av hans stora intresse för mat och dryck. Men samma dag som begravningen äger rum görs en makaber upptäckt. Den världsberömda operasångerskan Angela Hansson, som kommit till Sverige för att tillsammans med Sancta Elins kyrkokör sjunga på begravningen, hittas brutalt mördad. Mordet leder till att även Vidar Malmbergs död kommer i ett nytt ljus. Som medlem i kyrkokören hamnar Emma Lundgren återigen i en mordutredning ledd av kriminalkommissarie Filip Alexandersson.

Den som törstar är Kristina Appelqvist uppföljare till succén Den svarta löparen. Återigen står småstadslivet i Skövde och Västgöta universitet i centrum. Med spår och villospår, plus den trevande romansen mellan kriminalkommissarien och den nytillträdde rektorn, är Den som törstar en spännande pusseldeckare med trådar som sträcker sig långt tillbaka i tiden.

Den som törstar är en mycket underhållande klassisk pusseldeckare.

Alla recensioner

 

Den svarta löparen

Emma Lundgren, ung rektor vid Västgöta universitet i Skövde, är alldeles ny på jobbet när hennes sekreterare plötsligt hittas brutalt mördad i förvaltningsbiblioteket. Mordet väcker stor uppmärksamhet i medierna eftersom hela universitetsledningen hör till de misstänkta. Vera Nilsson var nitisk som sekreterare och inte särskilt omtyckt, men varför någon skulle vilja mörda henne är för kriminalkommissarie Filip Alexandersson en stor gåta.

Med spår och villospår är Den svarta löparen en riktig pusseldeckare i småstadsmiljö, en spännande berättelse med trådar som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Det är den första delen i en serie kriminalromaner om rektor Emma Lundgren och kriminalkommissarie Filip Alexandersson.

En underbar resa hela boken igenom.

Fler recensioner

 

När lögnen blir sanning

Macchiariniaffären briserar i januari 2016 och Sverige skakas av de uppgifter som avslöjas: forskningsfusk, operationer som gått fel och orsakat stort lidande och död hos patienter, och universitets- och sjukhusledningar som vägrar ta uppgifterna på allvar.

Harriet Wallberg var rektor på Karolinska Institutet när kirurgen Paolo Macchiarini rekryterades 2010, men hade lämnat universitetet långt innan de allvarliga problemen upptäcktes. Åtta månader efter att affären var ett faktum pekas hon ut som orsaken till skandalen och sparkas med omedelbar verkan av regeringen från sin tjänst som universitetskansler. Hur kunde det ske? Varför hölls hon ansvarig för något hon inte hade del i?

När lögnen blir sanning är Harriet Wallbergs och Kristina Appelqvists skildring av vad som hände de där månaderna när en av de största skandalerna på ett svenskt lärosäte blev känt för allmänheten och det spel som tog vid när ansvar skulle utkrävas. Wallberg och Appelqvist visar på felaktigheter och direkta osanningar som omgärdar Macchiariniutredningen. De ställer frågan: hur kunde fakta och sanning betyda så lite för ett universitet och för det politiska etablissemanget?

Om Harriet Wallberg
Harriet Wallberg är läkare och professor i fysiologi vid KI sedan 1998. Hon var rektor på KI 2004–2012 och universitetskansler 2014–2016. Idag är hon professor vid Karolinska Institutet.

Det är lätt att få sympati för Harriet Wallberg. Som barn har vi lärt oss att rättvisa är viktigt och att lögn inte får bli sanning. Som läkare har vi lärt oss att fel ska rättas till snarast. Men Macchiarini-affären fick snabbt politiska dimensioner, och där gäller delvis andra regler. Wallberg ställer frågan hur självständig akademin kan och bör vara när dessa två världar kolliderar. Det är en bra fråga som förtjänar att diskuteras.

Fler recensioner

 

Köp böckerna här

Mina böcker finns att köpa där böcker säljs, i boklådor och på nätet. Du kan till exempel hitta dem här: