Intervjuer, artiklar och övrig press

2020

Nytt från Kristina Appelqvist
Skövdes egna deckardrottning Kristina Appelqvist gästar studion. Hon berättar om sin senaste deckare och hon avslöjar vilka delar som bygger på verkliga händelser i universitetsvärlden. 
Lyssna här

Bokhandlaren möter Kristina Appelqvist
Läs Lennart Bergströms intervju med deckarförfattaren Kristina Appelqvist. Här får du veta allt från vilka böcker i hyllan hon skäms för till vilka som är hennes oanade talanger ...
Läs här

Christie dubbel förebild för Appelqvists nya deckare
Arbetet är avklarat. Boken tryckt och redo för distribution. Sista helgen i januari släpps Kristina Appelqvists nya deckare En giftig skandal.
Artikel i Falköpings-Tidning 9 jan 2020
Läs artikeln här

2019

Inslag, artiklar m m om boken "När lögnen blir sanning" av Harriet Wallberg och Kristina Appelqvist


Ny bok om Macchiarini-fallet: Harriet Wallberg offrades som syndabock
Sten Heckschers utredning om Macchiarini-skandalen på Karolinska Institutet fokuserade till stor del på dåvarande rektorns roll i rekryteringen av stjärnkirurgen. Nu hävdas i en ny bok att utredningen formades för att hitta en syndabock.
Dagens Eko 28 jan.
Lyssna här

Jurist om KI-rapport: Ett justitiemord
Nu kommer krav på att Karolinska Institutet ska gå ut offentligt och rätta de fel som enligt kritiker finns i utredaren Sten Heckschers rapport om Macchiarini-skandalen. Som Ekot rapporterat under måndagen har fler och fler nu ställt sig bakom tidigare rektor Harriet Wallbergs kritik.
Dagens Eko 28 jan
Lyssna här

"När lögnen blir till sanning": Ny bok om Macchiariniskandalen
Hör samtal med en av författarna, Harriet Wallberg, rektor för Karolinska Institutet när kirurgen Macchiarini anställdes och en av de som fick bära huvudansvaret för skandalen i den utredning som gjordes, och Ekots reporter Alexander Gagliano.
P1 Morgon 28 jan
Lyssna här

Fler röster till stöd för tidigare KI-rektor

Nu höjs fler röster till stöd för tidigare rektor på Karolinska Institutet Harriet Wallberg och hennes kritik mot Sten Heckschers utredning om Macchiarini-skandalen.
Dagens Eko 28 jan
Lyssna här

Nya uppgifter i Macchiarini-skandalen på Karolinska Institutet
Längre reportage om boken i Studio Ett. 28 jan
Lyssna här

Underlaget till Macchiarini-utredning försvunnet
Ekot kan i dag berätta att allt utredningsmaterial som låg till grund för rapporten om Macchiarini-skandalen på Karolinska Institutet är försvunnet. Det här avslöjas i en ny bok som kommer ut i dag.
Dagens Eko 29 jan.
Lyssna här

Fortsatt kritik mot utredningen av Macchiarini-affären
Allt utredningsmaterial som låg till grund för Karolinska Institutets rapport om Macchiarini-skandalen borta.
Hör journalisten Bosse Lindquist, vars avslöjande blev startskottet för skandalen, Mikael Odenberg, ordförande för Karolinska institutets styrelse och Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet.
P1 Morgon 29 jan
Lyssna här

Försvunna Macchiarini-materialet: ”Det är skandal”
Att hela underlaget till Sten Heckschers utredning om Macchiarini-skandalen på Karolinska Institutet är försvunnet är en skandal. Det säger nu tidigare rektorn på KI Hans Wigzell efter Ekots rapportering på tisdagen.
Dagens Eko 29 jan
Lyssna här

Krav på ny utredning om Macchiarini-skandalen
Efter Ekots rapportering i dag om att hela underlaget till Sten Heckschers utredning om Macchiarini-skandalen på Karolinska Institutet är försvunnet så kommer nu krav på att en helt ny utredning ska göras. Det är en av visselblåsarna bakom skandalen, kirurgen Oscar Simonson, som tycker att regeringen måste ta tag i frågan.
Dagens Eko 29 jan
Lyssna här

Gräl mellan SVT och Mikael Odenberg om Macchiarini-skandalen i P4 Extra
Det utredningsmaterial som låg till grund för rapporten om Paolo Macchiarini-skandalen på Karolinska institutet tycks vara försvunnet. Det här framkommer i en ny bok skriven av före detta KI-rektorn Harriet Wallberg och Kristina Appelqvist. Det handlar om flera intervjuer, e-post och dokument som tillhörde KI.
Trots att flera journalister försökt få ut materialet har det inte gått. Bosse Lindquist, producent på SVT är en av de som försökt men Mikael Odenberg, ordförande för Karolinska institutets styrelse, säger att materialet finns. Därefter är grälet igång.
P4 Extra 29 jan
Lyssna här

Hon avslöjar nya uppgifter om Macchiariniskandalen i ny bok
Sjuhäradsförfattaren Kristina Appelqvist har tillsammans med professor Harriet Wallberg skrivit en bok om skandalerna kring kirurgen Macchiarini där flera nya uppgifter om utredningen kommer fram.
Kristina Appelqvist intervjuas i P4 Sjuhärad 30 jan
Lyssna här

Lerdalaförfattare släpper ny bok om Macchiarini-skandalen
Idag släpper Kristina Appelqvist från Lerdala boken När lögnen blev sanning, som handlar om den uppmärksammade Macchiarini-skandalen på Karolinska Institutet.
Boken är skriven tillsammans med KI:s tidigare rektor Harriet Wallberg som fick stor del av skulden för skandalen.
P4 Skaraborg 29 jan
Lyssna här

Det luktar rättsröta på Karolinska institutet

En del av materialet som låg till grund för granskningen av Karolinska institutets hantering av Macchiariniaffären har försvunnit. Skandalen ser ut- att ha fött en ny skandal, om än inte medicinsk.Avslöjandet görs i den nyutkomna boken När lögnen blir sanning (Natur&Kultur) av Harriet Wallberg och Kristina Appelqvist.
Artikel i Sysvenskan 30 jan 2019
Läs här

Underlag till Macchiarini-rapport går inte hitta
Det utredningsmaterial som låg till grund för rapporten om Macchiarini-skandalen kan ha försvunnit. Åtminstone vet varken Karolinska Institutet (KI) eller utredaren Sten Heckscher var det är någonstans, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.
TT-artikel publicerad i många tidningar 29 januari 2019 
Läs här

Carin Ståhlberg: ”Våga ställ frågan – och hör svaret”
Anfall är bästa försvar tycks Karolinska Institutets styrelseordförande Mikael Odenberg anse när det gäller den aldrig avslutade Macchiarini-skandalen. Men det är helt fel strategi.
Krönika i Dagens Nyheter 29 jan 2019
Läs här

Kritisk professor avgår från KI:s styrelse
Den danska professor, som kritiserat KI:s styrelseordförande för bristande information i efterspelet av Macchiariniskandalen, avgår som ledamot i KI:s styrelse. Professorn vädjade tidigare i år i ett brev till Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, om att tillsätta en oberoende internationell utredning av skandalen, något som ministern avvisade.
Läs här

Konsten att skapa en syndabock blottläggs i modigt reportage
Harriet Wallbergs berättelse om efterspelet till Macchiarini-skandalen är mer än ett försvarstal. Joel Sjöö läser en skrämmande studie i konsten att skapa en syndabock.
Artikel i Borås Tidning 21 mars 2019
Läs här

Kristina Appelqvists bok skakar om i Macchiarini-skandalen
Skaraborgsförfattaren Kristina Appelqvist har med Harriet Wallberg skrivit en bok som kastar nytt ljus över Macchiarini-skandalen. Och som visar att mycket fortsatt är höljt i dunkel.
Artikel i Skövde Nyheter 30 jan 2019
Läs här
 
2018

Kristina Appelqvist ger ut bok om Macchiariniaffären
Kirurgen Paolo Macchiarini opererade in konstgjorda luftstrupar. Det ledde till ett rättsligt efterspel som ännu inte är avgjort. Mitt i alltihopa stod Skövdeförfattaren Kristina Appelqvist, som nu ger ut en bok om vad som hände i kölvattnet av skandalen.
Artikel i Falköpings Tidning 12 dec 2018
Läs artikeln här

----------------------------------------------------------------

Skaraborgs första bokmässa 

Snart är det dags för Skaraborgs första bokmässa, Bokmässa i norra Skaraborg. 
– Jag tror i alla fall att vi är först, säger Yvonne Bergman Lundin, som är en av arrangörerna. Artikel i Falköpings-Tidning.
Läs artikeln här

Kristina Appelqvist har diskbråcket att tacka för författarkarriären -  dagens gäst i P4 Extra 16 januari 2018

Länk till programmet


2017

Kristina Appelqvists två bokvärldar möts i nya deckaren - intervju i P4 Skaraborg 22 juli
Författaren Kristina Appelqvist skriver på sin nya bok, och nu möts hennes två karaktärer för första gången. Helena Waller och Emma Lundgren.
Lyssna här

Kristina Appelqvist förutspådde läckorna kring nobelpriset - intervju i P4 Skaraborg
I en bok 2014 skrev Kristina Appelqvist om en kulturprofil som avslöjat Nobelpristagare i förväg. Ett scenario som kanske är lite väl likt verkligheten?
Lyssna här


2016

Intervju i P2 Klassisk morgon 19 aug: Hur skapar man stämning med musik i en bok?
Just nu pågår deckarfestivalen Crimetime på Gotland. Men hur skapar man stämning med klassisk musik i textform? Det berättar deckarförfattaren Kristina Appelqvist för programledare Pernilla Eskilsdotter.
Lyssna här

Deckarfantaster intar Gotland -intervju i P4 Skaraborg 17 aug
För den som är deckarintresserad så arrangeras för andra året i rad Sveriges deckarfestival på Gotland.
Festivalen heter Crimetime Gotland och i år har över 60 deckarförfattare bjudits in, både nationella och internationella.
Skaraborgs egna deckardrottning Kristina Appelqvist, kommer självklart vara på plats.
–Det är verkligen där man ska vara om man gillar deckare, säger Kristina Appelqvist.
Lyssna här

Hela Hamstad läser: Sju böcker av Kristina Appelqvist på fem minuter!
Är du nyfiken på Kristina? Har du kanske redan läst någon del i hennes serie om Västgöta universitetet, men är nyfiken på resten? Nedan följer en snabbgenomgång av samtliga böcker!
Läs!


2015

Årets skaraborgare 2014: Kristina Appelqvist
Författaren Kristina Appelqvist fick idag ta emot utmärkelsen Årets skaraborgare av P4 Skaraborgs tillförordnade kanalchef Jörgen Nyman. Vi följde också med henne in i skrivarlyan och för att ta reda på hur det egentligen går till när en deckare skrivs. Januari 2015.
Lyssna här

Kristina Appelvist gäst i P4 Sommar 15 juli 
Deckardrottningen Kristina Appelqvists sjätte bok har nyss kommit ut. Nu skriver hon redan på nästa.
Lyssna här

Kristina Appelqvist om Flickan framför muren - intervju P4 Skaraborg
Handlingen är förlagd till den akademiska världen på Västgöta universitet i Skövde, och som vanligt använder sig Kristina Appelqvist av skaraborgska miljöer. Men i Flickan framför muren får vi även följa med till Berlin, där människoöden från det forna DDR träder fram. Bakgrunden till den delen av historien i boken är självbiografisk, berättar Kristina.
Lyssna här

Juniorpanelen möter författaren Kristina Appelqvist
Juniorpanelen Molly, Alva och Oliver var otroligt förväntansfulla inför mötet med deckarförfattaren Kristina Appelqvist. Under färden till hennes hem utanför Skövde var stämningen i "radiobilen" på topp och panelen jämförde sina förberedda frågor med varandra.
Reportage i P4 Skaraborg
Lyssna här

2014

Feelgood-krim i årets påskägg - intervju i Kulturnytt i P1
Kristina Appelqvist gör mysdeckare som påskgodis. Hennes kriminalromaner utgör sinnebilden av feelgood-deckare. I sin nyutkomna, femte mysdeckare, "Minns mig som en ängel", fortsätter Kristina Appelqvist att använda småstaden Skövde som fond och huvudpersonerna är två trivsamma väninnor som löser mordfall i akademikermiljö.
Läs mer

Kristina Appelqvist skriver om mord i den akademiska världen - gäst i P4 Sommar 25 juni
Det var ett diskbråck som gav henne möjlighet att skriva. I år kom Kristina Appelqvist från Skövde ut med sin femte deckarroman.
Lyssna här

2013

Så här ser en riktig deckarförfattarfrukost ut - inslag i P4 Skaraborg
Varje fredag åker P4 morgon hem till en känd skaraborgare för att äta frukost. Först ut i programmet var författaren Kristina Appelqvist från Lerdala.
Lyssna här