Klänning för korta kvinnor hyllas av kritikerna

Kristina_Appelqvist small

2022-04-08

Kristina Appelqvists nya roman "Klänning för korta kvinnor" har fått strålande recensioner och flera recensenter anser att detta är författarens bästa bok. Här kan du läsa ett axplock.

Lotta Olsson: Dagens Nyheter 2022-01-29
"Svindlande roligt i pigg samtidsdeckare"
Det börjar som en vanlig återvändardeckare, ni vet: Någon har gjort karriär i Stockholm, men måste återvända till sin barndoms glesbygd och omvärderar sedan hela sin barndom. Här är det Nina Storm, som är kommunikationschef på en statlig myndighet i Stockholm, och har fått ärva moster Lillys gamla prästgård i lilla Mjöbäck som ligger i Västergötland.

Ungefär där slutar likheterna med de vanliga återvändardeckarna, för Nina Storm råkar hitta en låda med sedlar i mosters hus och tar aningen ogenomtänkt med sig den när hon får bråttom tillbaka till Stockholm. Fast hoppsan, den där otympliga lådan med sedlar måste hon ju göra av någonstans.

Sen tänker jag inte berätta ett dugg mer om handlingen, för här är det svindlande tempo och överraskningseffekter. Kristina Appelqvist låter Nina Storm kämpa med såväl en besvärlig chef som ett ganska obegripligt arv, vilket leder till många halsbrytande förvecklingar. Varifrån kommer alla sedlarna? Vad har moster egentligen ägnat sig åt? Varför verkar det dyka upp okända och underliga personer i Nina Storms närhet?

Det är långt ifrån dagens deckartrender, trots den högst igenkännliga samtidsbilden av dagens arbetsliv. Kristina Appelqvist har tidigare skrivit en rad trivsamma deckare om ett fiktivt Skövde universitet, men hon har aldrig varit bättre än nu. Hon strösslar med blixtsnabba, effektiva porträtt av människor vi alla träffar i dessa dagar, och själv skrattade jag mig fördärvad åt den arma statstjänsteman som försökte orka läsa igenom jämställdhetsplanens långa meningar utan att somna.

Klänning för korta kvinnor är underhållning när den är som bäst, munter och retsam utan att någonsin bli grinig. Och, viktigt att påpeka: helt utan onödiga våldsskildringar.
--------------------------------------------------------------------------

Maria Näslund: Göteborgs-Posten 2022-02-05
Att Kristina Appelqvist skriver pusseldeckare är inget nytt, hon har hela nio stycken sådana bakom sig men Klänning för korta kvinnor är första delen i en ny serie. Vi har alltså lämnat litteraturforskaren Helena Waller vid det fiktiva Västgöta universitet för att i stället följa kommunikationschefen Nina Storm vid Myndigheten för kulturstöd. Skiftet visar sig vara ett mycket bra beslut; den här berättelsen bjuder på handbollstempo, snyggt placerade överraskningar och ihållande underhållning. Jag tycker att Appelqvists skildring av universitetsmiljön har varit en del av behållningen i tidigare böcker, men har aldrig skrattat högt när jag läst henne förrän nu. Här bjuds på dråpliga scener som balanserar på gränsen till överskruvade, men som landar rätt tack vare genuina personporträtt och en känsla för autentiska miljöer. Visst är det en mysdeckare med alla dess ingredienser, men ännu mer en roman som med humor berättar träffande om både stressat arbetsliv i storstan och en annan typ av tillvaro i ett mindre samhälle.

Nina brottas med en omöjlig chef i Stockholm, samtidigt som hon ärver en stor prästgård i Västergötland och får en mystisk låda full av sedlar på köpet. Därefter börjar det trassla till sig ordentligt. Världen blir liten och det krävs en hel del osannolika sammanträffanden för att få ihop alla trådar i historien, men vad gör det? Absolut ingenting. Nina Storm gör skäl för sitt namn och jag ser fram emot nästa blåsväder.
------------------------------------------------------------------------------

Eva Åström: Expressen 2022-02-27
"Som gjord för att bli film"
Nina, 53, är kommunikationschef på Myndigheten för kulturstöd vars chef Diana är en perfekt illustration till kvällstidningsartikeln: "Är din chef psykopat?" Nina har rest till Småland för att träffa en advokat angående arvet efter sin moster. Den fantastiska prästgården blir hennes och i ett förråd hittar hon flera miljoner i kontanter - som kommer på avvägar när hon återkommer till Stockholm. Mycket välskriven och underhållande spänningsroman med hisnande vändningar, som helt enkelt måste bli film!
------------------------------------------------------------------------

"Kristina Appelqvist har aldrig skrivit och berättat bättre än i Klänning för korta kvinnor."
Bengt Eriksson, Deckarlogg

"Underhållning på hög nivå ... Kristina Appelqvists språk förmedlar i stället en fullkomlig trygghet med ett stilsäkert berättande som läsaren fullständig kan lita på; hon snubblar aldrig någonsin på bokstäverna vilket innebär att läsningen blir lättsam och behaglig. De drygt 400 sidorna är en trivsam resa som helt och hållet kan ägnas åt förtjusta leenden framkallade av berättelsens innehåll. Att lyckas med det är både ovanligt och beundransvärt. Det ska komma mer om Nina Storm & Co. Det ser vi fram emot!"
Kapprakt

"Klänning för korta kvinnor är en spännande och rolig skildring av mygel inom kulturvärlden och moraliska dilemman och avvägningar. ... välskrivet och mycket underhållande. Betyg 4 - Mycket bra"
Bibliotekstjänst

"Alla dessa förvecklingar med pengarna gör att det är ett väldigt driv i berättelsen. Jag lyssnade på boken och kände en längtan efter att få lyssna vidare hela tiden. En så kallad bladvändare."
Smålandsposten