Om Kristina

Rötter, böcker och inspirationskällor

Rötterna

Jag är född 1968 i det lilla samhället Skarstad mitt på Västgötaslätten och fick därför tidigt rötter i den skaraborgska myllan där jag idag bor och verkar. Men innan jag som vuxen återvände till Skaraborg hann jag flytta runt en hel del. Jag var bara något år när flyttlasset gick från Skarstad till Transtrand i Dalarna, där jag tillbringade min tidigaste barndom innan familjen flyttade till Sjuhäradsbygden i södra Västergötland. Jag bodde sedan i den stora prästgården i Mjöbäck från sju års ålder tills jag tog studenten. Prästgården i Mjöbäck spelar för övrigt en central roll i serien om Nina Storm.

Lund, Wien, Jerusalem, Sundsvall, Malmö och Stenungssund blev mina hemorter innan jag till slut slog ner bopålarna i Lerdala, ett litet samhälle mellan Skövde och Skara i hjärtat av Skaraborg. Här har jag bott med min familj i över tjugo år. Huset från 1800-talet har vi renoverat i omgångar och vi försöker sköta om vår stora trädgård efter bästa förmåga. Trakten är sagolikt vacker och har inspirerat till många scener i mina böcker.

Mjöbäcks prästgård i Västergötland. Foto: Yngve Kalin

Böckerna om Västgöta universitet

Jag debuterade 2009 med Den svarta löparen som blev den första deckaren av fyra om universitetsrektorn Emma Lundgren vid Västgöta universitet i Skövde. År 2014 kom Minns mig som en ängel, den första delen i en ny serie med litteraturforskaren Helena Waller i huvudrollen, även hon verksam vid Västgöta universitet. Sedan dess har ytterligare fyra böcker i serien om Helena utkommit.

Jag brukar säga att mina deckare om Västgöta universitet vilar stadigt på två ben. Det ena benet är den akademiska världen och det andra den geografiska plats där de utspelar sig – Skaraborg i Västergötland.

Jag har arbetat länge i den akademiska världen, först som kommunikationschef vid Högskolan i Skövde och sedan som konsult åt ett flertal universitet och högskolor. Jag har även arbetat på Stockholms konstnärliga högskola. Den akademiska världen är dynamisk och fylld av konflikter, maktkamp och intriger. Därför är den också en mycket tacksam deckarmiljö.

Det var under åren som kommunikationschef som jag fick idén till min första bok, då jag skapade Västgöta universitet som har påtagliga likheter med Högskolan i Skövde. Handlingen i alla böckerna är förlagd till Skövde och det natursköna landskapet däromkring. Universitetsmiljön i kombination med den vackra småstadsidyllen skapar en speciell sorts feelgood-känsla, som en blandning av Morden i Midsomer och Kommissarie Morse.
Mina böcker har kallats spännande feelgood-deckare där intrigen och gåtan står i centrum. Persongalleriet hämtas till stor del från den akademiska världen men också från andra sammanhang som är typiska för den svenska småstaden.

Västgöta universitet (Högskolan i Skövde)

Serien om Nina Storm

Min tionde spänningsroman utkom i januari 2022 och blev starten på något helt nytt. Klänning för korta kvinnor är den första delen i serien om kommunikationschefen Nina Storm. Jag har lämnat Skaraborg och skriver istället om Stockholm och Sjuhäradsbygden, den trakt i Västergötland där jag är uppvuxen. Nina är kommunikationschef på Myndigheten för kulturstöd i Stockholm och beger sig till lilla Mjöbäck i Västergötland där hon fått ärva prästgården av sin moster. Boken är inte en traditionell pusseldeckare även om det förstås finns en gåta som kräver sin lösning. Den har beskrivits som en underhållande spänningsroman om moraliska dilemman, oförlösta drömmar och kontrasterna mellan storstad och landsbygd.

Myndigheter har stora likheter med universitet (som också är statliga myndigheter) och därför känner jag väl till den miljö som är Ninas arbetsplats i Stockholm. Att skriva om den plats där jag är uppvuxen är också roligt och inspirerande.
Del två i serien heter Lögnaren i skafferiet och del tre, med titeln Vykort från en bortglömd prins, kommer ut i april 2024. Utmärkande för böckerna är att de varken innehåller mord eller våld, men däremot mycket humor, spänning och satir. 

Spänning och bildning

Jag har ett stort intresse för litteratur, konst, musik och historia, något som märks i böckerna där spänning kombineras med lättsam bildning. Teman som funnits med i serien om Helena Waller är till exempel en läcka kring Nobelpriset i litteratur, litterära stiftelser och sällskap, en viss operaaria av Händel, den tidigare kommunistregimen i DDR liksom författarna Karen Blixen, William Shakespeare och Agatha Christie.

Klänning för korta kvinnor är filmhistoria en viktig del i intrigen, inte minst Ingrid Bergman har en nyckelroll. Även den legendariska journalisten Barbro Alving, Bang tar stor plats i boken. I Lögnaren i skafferiet finns Karl Marx med i intrigen och i Vykort från en bortglömd prins är stulen konst en del av handlingen. Journalisten Bang finns för övrigt med i alla böckerna i serien, eftersom huvudpersonen Nina Storm bor i hennes våning på Sibyllegatan i Stockholm.

Inspirationskällor 

Författare som inspirerat mig är bland andra Agatha Christie, Dorothy Sayers och PD James. Jag slukade deras böcker i unga år. Inte minst Dorothy Sayers världsberömda mästerverk Kamratfesten satte djupa spår. Den utspelar sig i det akademiska Oxford och har varit en inspirationskälla när jag utformade mina egna deckare i akademisk miljö. Så småningom tillkom fler brittiska deckardrottningar som Ruth Rendell och Margaret Yorke på favoritlistan. Där finns numera även den amerikanska deckarförfattaren Elizabeth George, vars böcker utspelar sig i England.

Recensenter har liknat mig vid både Agatha Christie och Dorothy Sayers liksom vid den svenska deckarförfattaren Maria Lang. Titeln på en av mina böcker, Smultron, bröllop och döden, är en blinkning till en av Langs böcker, Rosor, kyssar och döden.

Mina universitet

Redan som student tyckte jag mycket om den akademiska världen. Jag har studerat vid flera universitet, och har en examen i litteraturvetenskap från Lunds universitet och en journalistexamen från Mittuniversitetet i Sundsvall. Jag har också studerat tyska vid universitetet i Wien och mellanösternkunskap och arkeologi vid universitetet i Jerusalem.

Kristina Appelqvist

 

Senaste boken

Den senaste boken om Nina Storm kommer ut i april 2024.